Vreme suncokreta © Petar Lacković
Kategorija: Pejzaž
Naziv:

Vreme suncokreta

  14
Aparat: PENTAX K-1
Objektiv: M-42 or No Lens
Žižna daljina: 20mm
Ekspozicija: 1/200
ISO: 100
Blenda: 11
Kompenzacija: NE
Blic: NE
Komentari:
Da bi ste postavili komentar morate biti prijavljeni.
Prijavi se · Registruj se
  2188    
@petarlackovic
Naravno da se vidi razlika, uz malo pedantniju korekciji bilo bi to jos bolje... Ipak nije poneta da nam samo jedna fotka bude dobra, poenta je nauciti nesto sto je primenjivo u radu na svim fotografijam.
Dobro uklapanje boja samo po bojama to ti je 50% obrade, jos malo utegnes intezitet to je zasicenost boje koliko je recimo zelena cisto zelena skaldno prema tome koliko se kao takva uklapa sa zutom bojom suncokreta i ostalim bojama, i valer to je kolicina svetla u boji, recimo koliko ce zelna boja da bude taman ili svetla pastelna, kao i ostale boje, time si zavrsio 80% obrade, ostaje samo da se nevezano za boje napravi dobar odnos tamno svetlo, koliko su senke zapusene i koliko je recimo nebo svetlo do tacke kad postaje belo, a negde jednostavno treba odredjene delove fotografije selktivno posvetliti neke potmaniti, i time je zavrseno 95% obrade, kad se to zavrsi ostaje ako treba negde selektivno da se primeni kontrast, clearity, obicno na glavnom motivu i oko njega... Sustinski prvi koraci u obradi se rade na celom kadru, a veci bitniji deo se rad selektivno prema potrebi. Kada se to radi znalacki, kada se u radu recimo primeni neka od 7 u umetnosti definisanih harmonija boja sveje mnogo jednostavno, nema lutanj i prozvoljnog drljanja po klizacima dok nam se nesto ne zasvidja, a vecina tako radi, takvim proizvoljnim drljanjem u obradi krajnji rezultat moze da bude dobar samo kao je autor talentovan, u suprotnom fotografija se pretvara u papazjaniju od koje bole oci :P Talenat se izmedju ostalog odnosi i na dobar rad sa bojom kao i sa ostalim likovnim elemntima, pa tako ima dosta foto amatera koji imaju odlicne fotke sa 0 likovne edukacije, ali ipak znanje i talenat, to je idealan spoj.

Sustina je da sve treba postaviti na jednostavne osnove, bez nepotrebnog komplikovanja i filozofiranja, kao sto filozofiraju po net tutorijalima da se coveku zivot smuci heheh :P Ako postvimo sebi pitanje sta radimo u obradi ? Jednostavan odgovor je da se bavimo pre svega korekcijom boja, i u odredjenoj meri svetla, po nesto uklanjamo iz kadra sto nismo mogli prilikom kadriranja da izbegnemo, i to je to, jednostavnim alatima ili naprednom obradom, ali zaprvo sve vreme u obradi to radimo, korigujemo boje, svetlo. i nesto kloniramo ako treba... Obrada i kadriranje na terenu nije nista drugo nego rad na tome da se postigne skladan raspored i smisleno ureden odnos likovnih elemenata – elemenata kompozicije unutar nekog prostora ili formata, u kojem vlada jedinstvo koriscene tehnike, materijala, ideje, opazajnih svojstava i primenjenih estetskih nacela – principa komponovanja. Tako sve treba postaviti na jednostavnim osnova bez mnogo nepotrebnog filozofiranja, talenat koji svi mi imamo u manjoj ili vecoj meri + korisno znanje profilisano kroz izucavenje teroije forme = odlicne i estetski dobre fotke, a sve to moze da bude samo dobro u osnovi lepo uz koriscenje osnovnih alata u LR i PS, ili brutalno lepo da ostavlje bez daha uz neku napredniju obradu, ali osnova je ista izvedena iz jednostvne postavke uz koriscenje stecenog znanja i talnta :)

Kolega da me ne shvatis pogresno, nije mi zelja da ti prosipam pamet, vec da jednostavno sa tobom i jos nekim ko ovo procita podelim svoje iskustvo, zapravo razmena iskustav, koje je u mom slucaju produkt nekada davno bavljnja slikarstvom i sada vece nekih 4god bavljenja fotografijom, tu se ne radi samo o radu u tim oblastima nego se sticalo neko zanje i razmenilo mnogo reci sa ozbiljnim profesionalcima medju fotografima, i ozbiljnim umetnicima medju slikarima, zakljucak je da svako do njih barata univerzlanim znanjem korisnim za sve sto rade, za svaki motiv koji obradjuju bilo da to rade na platnu ili pomocu foto oprem i softverom za obradu ;)

pre 137 dana
  5977  
@Nenad_Ristic Kolega, hvala jos jednom. Svidja mi se taj deo gde pises o odnosu toplih i hladnih boja u kadru. Lisce sam pomerio ka hladnijoj boji sada, plavo zelenoj dok sam horizont, nebo, zadrzao kako je i bilo originalno. Pogledaj uporedne fotografije pre/posle https://i.imgur.com/A3eddLg.jpg Pitam se sta ostavlja bolji utisak? Od verzije 1 do verzije 3 smanjuje se jacina plavo-zelene na liscu. U odnosu na original, verzija 3 i dalje ima odredjenu razliku, medjutm mora se detaljnije pogledati, bar ja moram na mom monitoru, ali postoji.
pre 137 dana
  2188    
@petarlackovic
Sta znam, pitam, ima ovde nekih 2 boje ne znaju da sastave kako treba, a kamoli nesto vise od toga, pa se nesto ljute i bune kada dobiju 1 zvezdicu i razlozan komentar zasto je fotka bezveze, samo sto se ne rasplacu kao da je to ne znam sta, mesto da nesto nauce heheh :D
Vidi ovako :) Lep je kadar, ali kao i kod svake fotografije nekim malim kolor korekcijama, i boljim balansom tamno svetlo kadar koji je inace dobar moze da postane i jednako lep, ili da se tacnije izrazim jednako estetski dobar... Nisu potrebne nikakve napredne tehnike obrada, ja ih prvi ne znam niti mi trebaju, ali znam nesto drugu, znam principe komponovanja, kako na dobar nacin da uklopim boje prema sadrzaju, i sve to nesto cemu nas uci teorija umetnosti profilisano kroz teoriju forme, sto je daleko vaznije od recimo strebanja nete tutorijala... Net tutorijali ne mogu da razviju nas osecaj za estetiku, tamo se o tome ne govori, niti se podstice na kretivno razmisljanje vec se sve svodi na to da onaj ko gleda na kraju uglavnom kopira to sto gleda, a to je cor sokak, ja sami ih pogledao 0 sa zeljom da nesto naucim a par dobrih da vidim o cemu se tu radi, i to je to, PS streberi nas uce kako da budemo kao oni, a to me ne zanima, eventualno su dobri za savladavenje alata u PS i LR, kako nekom naprednijom obradom da ulepsampo to sto radimo a sto inace moze da se uradi i na menje lep a jednako efikasan nacin osnovnim alatim.

Konkretno vezano za ovu fotku... Imas zute suncokrete, i u najvecoj meri zuto zeleno lisce, a to nije dvoljno velika razlika u bojama da bi suncokreti dosli do izrazaja na pravi nacin... Pogledaj na netu u pomenutim tutorijalima ako ne znas kao da selektujes samo boju i nijansu lisca da ne zakacis sucokrete tom kolor korekcijom, pa pomeri boju lisca ka zelenoj ili jos bolje ka plavo-zelenoj, ali samo zelena na liscu i zelenisu ispod samih suncokreta, zuto-zelena na drvecu i zelenilu koje je na horizontu neka ostane da se kao takva stapa sa nebom i spaja nebo sa suncokretima. Ako to izvedes na estetski dobar nacin sa pravom merom zasicenosti boje koju korigujes dobices jednaku zastupljenost toplih i hladnih boja u kadru, a kada je odnos jednak to se zove monotonija, kada je slican harmonija, a kada necega ima znatno vise samo tada se kaze da je nesto kontrastno, ovom kadru treba malo te takve kolorne separacije koja je u osnovi monotona i harmonicna ali samo u zastuplejnosti, a zapravo je kolorno blagko kontrastna suncokreti tople boje koji bi se nasli na malo izrazenije hladnoj podlozi od zuto-zelene, na taj nacin stvorio bi malo dinamike u kadru koji je inace harmonican, zato treba naci pravu meru da li da se zadrzi na cisto zelenoj ili da se ide i malo ka plavo-zelenoj, da se napravi bolja separacija ali ne i previse dinamican i kolorno kontrastni odnos.

Ovo sto sam napisao ima smisla za ovaj kadar, za kadrove slicnog mirnog sadrzaja, nekom drugacijem sadrzaju vise ce odgovarati drugacije slaganje, harmonija boja... Na ovo fotografiji kako si je ti uradio vidi se nesto sto lici na analognu semu boja, ali ipak nije, bez obzira i da jeste nalogna sema boja na kadru ovakvog sadrzaja prilicno je monota i harmonicna, i kao kolor sema nije bas dobro resenje za kadar koji je po svom sastavu monoton ili harmonican, treba uneti malo dinamike zelenom ili jos bolje plavo-zelenom na liscu kao sto sam ti napisao, sa pravom merom, a kadrove koji su po sadrzaju dosta dinamicni sa dobro i jasno definisanim glavnim motivom, a koje bi zeleo da smiris, sredis recimo analognom ili monohromatskom semom boja kako bi dobio zeljeni balans, naravno ako je to ono sto zelis da postignes.
Sve ovo u teoriji umetnosti objasnjeno je daleko bolje, pre svega sadrzajnije, tema je boja element kompozicije kadara, sa tim i znanjem koje obradjuje terija forme koja je isto kao teme deo teorije umetnosti pravices sa lakocom odlicne i veoma lepe fotografije, a pre svega sve to radices sa punim razumevanjem zasto je nesto dobro, odlicnao, lepo, ili samo lepo, bez mnogo muke i jednostavnim alatima u obradi, naprednijom obradom moze da bude samo jos lepse... Zapravo najvaznije u celoj prici je to sto uz pravo znanje razivjas individualni osecaj za estetiku, a ne kopiras nekok net fotografa iz tutorijala bez razumevanja zasto je to sto on radi i sto bi ti radio zapravo dobro.

Pozdrav kolega nadam se da je bilo korisno :) mada verujem da nisam sve sto sam hteo da kazem srocio na dovoljno razumljiv nacin i da sam progutao gomilu slova hehe :P

pre 138 dana
  5977  
@Nenad_Ristic Naravno kolega, slobodno. Bice mi zadovoljstvo da procitam sta imas da napises.
pre 138 dana
  2188    
Jel nije problem da ti napisem par saveta vezano za kolor korekciju kako da ovo sto je inace dobro bude jos malo bolje :)
pre 138 dana