Wind in the night... © Nenad Ristic
Kategorija: Portret
Naziv:

Wind in the night...

  28
Aparat: Canon EOS 5DS
Objektiv: Canon EF 85mm f/1.2L II
Žižna daljina: 85mm
Ekspozicija: 1/60
ISO: 800
Blenda: 1.2
Kompenzacija: NE
Blic: NE
Komentari:
Da bi ste postavili komentar morate biti prijavljeni.
Prijavi se · Registruj se
  2983    
Da da, zato sam i napomenuo dole da je daljnji komentar nevezan s ovom fotkom. Je, teško je slikati osobe bez njihovog znanja ako se želi dobiti makar primjesa portretiranja. Za te stvari imam 70-300mm na ulici ili nešta ipak krače u zatvorenim prostorima kad su neki događaji u pitanju itd. Jako zahtjevan vid fotografiranja i ako od 50-tak jedna uspije kako treba puna šake brade :)
pre 156 dana
  2638  
@prolaznik
Jedan mali info vezano za 5Ds, iso performanse ove kamere su na nivou crop senzora, i DR je prilicno los, ali zato MK4 skoro pa kao sony senzori... Ova kamera je namenjena pre svega za studio, i za pejzaze, boje koje daje i sta moze da se izvuce iz raw fajlova po pitanu boja nedostizno je drugim FF kamerama, to je prosto magija koja mora da se proba i vidi.
Sto se tice fotkanja ljudi a da oni to ne znaju, to je bas tesko da se izvede, ja sam tu, ona je tu ko god da je model, ne moze da ne zna da je snimam... Mnogi to pokusavaju bukvalno bas tako, i prave bezveze kadrove, a pritom nikada ne ulove neku spontanost koja ostavlja bez daha... To je inace nesto sto cesto cujem kao preporuku ali mislim da mnogi ne kapiraju u cemu je sustina, a sutina je da sve izgleda prirodno i spontano pa kako god da se dodje do toga... Kod reziranih snimaka sa ljudima u kadru bilo da je klasican portret ili je model tu tek da prisustvom udahne zivot sceni sa dosta sadrzaja, daleko bolje je resenje vise okidanja istog predhodno dobro odmerenog kadra, jedan od snimaka mora da bude dobar... Sa svojom boljom polovinom po nekad napravim i po 25~30 okidanja istog kadra dok ona svojom ekspresijom ne da ono sto treba, bilo daje osmeh ili izraz lica koji smatram da je primeren sceni.

pre 156 dana
  2983    
Meni je to o.k. jer baš ta nijansa spontanosti daje prirodnost slikanoj osobi a ako bi tražio 'dlaku u jajetu' onda bi ju našao u blagoj podeksponiranosti što je lako rješivo u postprodukcijskoj obradi ili prilikom slikanja u podizanju iso vrijednosti što bi 5-ica naravno bez problema podnijela u pogledu šuma. Inače najbolje pa i najdraže fotke ( ovo je sad nevezano s ovom ) su mi kad slikam osobu koja pojma nema da je 'na nišanu' ali to se preporučuje samo s bliskim ljudima jer ipak nekih elementarnih normi ponašanja i pristojnosti se treba držati jel.
pre 156 dana
  2638  
@Drrado
Moze tako da deluje, takva joj je fizionomija lica, zapravo koze, nije bas zategnuta pa se zacas nabora narocito u predelu brade, a ne volim da ulepsavam da ne lici na sebe... Ovo je zapravo jedna od retkih koja je nastala spontano i to sa stativa, a spontanost se ogleda u tome da je ona mislila da pravim probne snimke kao sto uvek radim zbog finalnog podesavanja ekspozcije i blened (moram tako jos uvek mi fali praksa u radu sa opremom) a tada na tim probnim snimcima, i pri kraju je najopustenija, sve izmedju je kada zna da je snimam sacuvaj boze :P Znaci antimodel :P

pre 156 dana
malo mi je zgrčen osmeh
pre 156 dana