I feel fear... © Nenad Ristic
Kategorija: Crno Bela
Naziv:

I feel fear...

  13
Aparat: Canon EOS 5DS
Objektiv: Canon EF 35mm f/1.4L II USM
Žižna daljina: 35mm
Ekspozicija: 1/60
ISO: 3200
Blenda: 1.4
Kompenzacija: NE
Blic: NE
Komentari:
Da bi ste postavili komentar morate biti prijavljeni.
Prijavi se · Registruj se
  3209    
Nadam se da neće zvučati pretenciozno ako si dopustim taj komoditet da kažem kako nakon više od 30 godina iskustva u amaterskoj fotografiji (što može i ne mora značiti nešta) ipak imam toliko elementarnog znanja da iskažem svoje skromno mišljenje koliko ispravno ili ne drugi je par opanaka. S druge pak strane ako smo spremni prihvatiti amaterske recenzije koje pohvaljuju neko djelo onda moramo isti taj princip primjeniti i ako te recenzije budu kritički intonirane. Naše djelovanje je u okvirima rekreacijskog amaterizma a to se odnosi i na radove i na komentare što naravno ne mora značiti da ti nemaš boljih radova i od nekog "profesionalnog" fotografa jer takvih primjera sam se nagledao dosta i ne samo u fotografiji koja je u stvarnosti mnogo širi i svestraniji pa i dublji pojam od onoga kako ju većina doživlljava. S treće pak strane ako nekome spočitavamo da nisu dovoljno meritorni da o nečemu daju suvislo mišljenje nismo li samim time i sebi samima začepili usta jer tko je od nas uopće meritoran? Ima dosta fotografa koji nemaju tu rječitost ili elokventnost da bi nekome napisali kvalitetnu recenziju ali su im fotke vrhunske dok s druge strane ima onih koji su dosta stručni recenzijama ali kvaliteta fotki im nikako nije na tom nivou. Ali to je nešta što već i sam znaš jel :)
pre 336 dana
  8566  
@prolaznik
To ti je kolega tako bas sve ovo sto si napisao, ali bukvlano... Samo sto se ja ne usudjujem da zalazim u nesto za sta znam da nemam dovoljno znanja i iskustav, a to nije samo neko opste likovno umetnicko obrazovanje nego, i razumevanj konteksta, vremena u kome je nastla neka fotografija, slika, i jos mnog toga da bi mogo da se daje neki koliko toliko validan umetnick sud, a najpre treba definisati da li nesto umetnicki vredi da bi se procenjivalo koliko... Jednostavno niko od nas ko nije u tome do koske ne moze umetnicki da ocenjuje ono sto vidi i o tome javno da govori, moze ali to onda zvuci bezveze, to je jednostavno tako... O nasim kriticarima ne govorim, zemlje u kojim se gladuju nemaju ni kulturu ni umetnost, o tom je bespredmetno diskutovati.
Ovde na ovom portalu malo toga spada u umetnos, a ima mnogo umetnicarenja u pokusaju, mozda po neki rad sporadicno bude bas to sto treba, ne znam tacno, ne zalazim u to ali vidim da je tako... Ipak i samo lepo, i umetnicki vredno imaju nesto zajednicko, likovno estetski kvalitet, kako je autor formom predstavio sustinu, to je nesto sto moze da se kometarise prilicno objektivno i da se kroz odredjene elmente teorije forme, likovne elemente, obrazlozi svaka ocena... Teorija forme se zapravo time i bavi, uci nas kako da koristeći elemente kompozicije i odgovarajuce principe komponovanja, oblikujemo skladno i estetski vredno sopstveno likovno delo, kao i da prepoznamo likovne vrednosti i estetski procenjujemo umetnicka dela drugih autora.
Zato sto znam tako neke stvari onda se ne upustam da pisem umetnicku kritiku pa ni amaterski :P i samim tim sto je amaterski nesto sto nije za amaterizam lupetam nesto kao sto mnogi lupetaju, a pre toga pojma nemaju sta su likovni elementi, sta je zapravo estetika, i sve nesto drugo sto je temlje i osnovno znanje za koliko toliko uspesnu analizu onogo sto vide, ili zele da stvore sopstvenim radom.

pre 337 dana
  3209    
A ništa, s obzirom da nisam "kvalifikovan" svoju recenziju ču zadržati za sebe pa nam tako ostaje samo šutnja i bjesomučno lupanje po zvijezdicama :)
Ovo dole što si napisao je točno ali nikako ne treba biti alibi za neimanje svog mišljenja o nečemu koje je možda i ispravnije od 'obrazovanog kritičara umjetnosti' (sve je subjektivno) koji itekako znaju nadrobiti svakojakih bedastoća uvažavajući jedino i samo svoje stavove kao jedine meritorne na svijetu, ovo je tvrdnja koju će ti i oni sami potvrditi. Dosta se krećem u društvu ljudi tog profila pa znam o čemu govorim.
U umjetnosti općenito nema nekih univerzalnih pravila koja će reći šta valja a šta ne jer sve osim toga bi bilo sputavanje i ograničavanje iste svodeći ju na percepciju ljudske ograničenosti što nažalost otvara vrata za odlazak u neke druge krajnosti pa na kraju dobijemo jedan bučkuriš o kojem je sasvim iluzorno očekivati neki objektivan sud. ....živio :)

pre 337 dana
  8566  
@prolaznik
Da ti kazem nesto kolega :)
Ja, ti i svako ko nema zvanicno obrazovanje i nije kriticar umetnosti po profesiji, ne bi trebali ni da pokusavamo iz tog ugla da ocenjujemo, ni svoje, ni tudje radove, likovno estetski to mozem, likovno je objektino (ali za to je potrebno znanje), estetsk subjektivno (to je ono koliko nam se nesto svidja sa razlogom ili bez jasnog razloga), ali umetnicki, evo je se prvi ne usudjujem i ako bi zahvaljujuci zavidnom lekovno umetnickom znaju mozda i mogo, ali mislim da bi sam sebi bio smesan kada bi to radio.
Inace svaka rezirena fotografija je i konceptulana ako nosi neki poruku u sebi, svaka konceptualana fotografija strogo je rezirna tu nema spontanosti, prica neku pricu, ako nema poruke onda je samo lepa... Fine-Art je pravc koji se razvio iz konceptulane fotografije, i koji moze da se klasifikovati kao umetnost, sve ostalo je mahom komercijala... Ali generalno tesko je sve to razdvojiti pa cak i kriticarima umetnosti, a tek pravilno proceniti koliko sta vredi, tesko je njima a kamoli nama koji smo samo autori amateri, zato se u konemtarima bavim samo likovnim elemtnima, zapravo njihovim medjusobnim odnosom u odnosu na glavni motiv, uz sto manje zalazenje u subjektivni utisak, jer sto dublje udjemo u subjetkivnu analizu sve vise zapravo umetnicki porocenjujemo koliko nesto vredni, a nismo kvalifikovani za tako nesto...
Ima ovde jedan nas kolega Zvonko Čokljat cije radove ne kometarisem, samo ocenim, a ne kometarisem upravozato sto imaju jasan autorski peceta, i sta covek na to da keze ako nije kriticar umetnosti ? Nista, takvi radovi mogu samo da nam se svidjaju, ili ne svdijaju, meni je dobro to sto vidim i nacin na koji predstavlja sustinu, nekome je mozda bezveze, svakako o tome mogu da diskutiju oni koji su za to kvalifikovani, pa cak ni oni ne mogu da dodju do univerzalne istine jer umetnosto je subjektivna kategorije :P

pre 337 dana
  3209    
Dobar (ili nije) pokušaj konceptualne fotografije s osrednjim uspjehom. Sutra kad ne budem u cajtnotu možda malo šire obrazložim.
pre 337 dana