Autoportret © Srdjan Aleksic
Kategorija: Portret
Naziv:

Autoportret

  8
Opis: Rembrant osvetljenje . . .
Aparat: NIKON D7000
Objektiv: AF-S DX Nikkor 35mm f/1.8G
Žižna daljina: 35mm
Ekspozicija: 1/80
ISO: 100
Blenda: 5
Kompenzacija: NE
Blic: DA
Komentari:
Da bi ste postavili komentar morate biti prijavljeni.
Prijavi se · Registruj se
  210  
@djole_u2 Djordje, sto se tice razmene misljenja, to mi vise znaci nego bilo kakvo ocenjivanje i deljenje lajkova, jer da budemo iskreni od toga nema nista. Isto nam je kao kad bi sami sebe tapsali po ramenu, nema napredovanja. Vise volim dobru preciznu kritiku ili kreativan savet, a izbor je na meni da je uvazim ili ne ;-)
Ne znam da li znas, ali Rembrantovo osvetljenje se naziva jos i osvetljenje od 45 stepeni. 45 stepeni u stranu od nosa modela i 45 stepeni u visinu. Neki fotografi tvrde da zenski modeli ne bi smeli nikad da se osvetljavaju na ovakav nacin, jer previse istice nesavrsenosti na kozi lica...
Slazem se sa tobom kad si rekao da je ovo osnova, naziv fotke je mogao biti "Skolski primer Rembrantovog svetla" gde je sav akcenat dat na nacinu osvetljavanja modela, a nista na kreativnosti. Iskreno nisam previse ni ocekivao od male bater lampe koju sam drzao u ruci da bi osvetlio lice.
Svi fotografi od kojih ucim imaju manje vise jedinstveni stav, a to je "SVETLO JE SVE !". Naravno kad kazu Svetlo, misle na celokupno osvetljenje (smer, odnos velicina tj. udaljenost, jacina, odnos jacina, temperatura, difuznost).
Ako fotograf ne zna da kreativno kontrolise svetlo dzabe mu i najskuplja oprema na koju moze da baci pare. Naravno, poznavanje funkcija kamere je obavezno, ne moze se stalno slikati u AUTO ili P modu ( Pro mode, hahahahahahahahaha ).
Velicina mog izvora svetlosti je precnika od 2 cm na 30-40 cm od mog lica, tako da sam u startu hteo da napravim crno belu fotografiju, ali nesto mi se nije svidela, mozda zato sto je bilo 4-5 ujutru, pa sam stavio neki FallCorors preset iz photoshopa. Zato je tonalitet takav kakav je, a izgleda da je preset smanjio i kontrast. Posto nisam neki model, ja sam bas zeleo ovaku fotku :-P hehehehe.
Pozdrav

pre 1063 dana
  7544  
@Caveman kao prvo Srđane, drago mi je da mogu sa nekim razmeniti mišljenja, a ne da se ovo pretvori u besciljno ocenjivanje i sviđanje do besvesti.
Drago mi je i da vidim da se neko usavršava, uči, razmišlja, a ne samo da postavlja fotografije, očekujući da će im znanje neko preneti bez njihovog truda.
Samim tim kada sam rekao da Rembrantovo svetlo(po meni) nije samo smer, koje si očigledno dobro proučio: svetlo iznda lica, pod otrpilike 45 stepeni, tako da se u delu lica koji je pod senkom, stvara truogao svetlosti, koji nije širi od oko i nije duži od nosa.
Iako mnogi koriste(kao što si rekao) veći broj svetala i razne izvora svetla da bi dobili idealno Rembrantovo osvetljenje, očigledno je da je jedno svetlo, kao što smo gore pričali i jedna reflektujuća površina sa druge strane dovoljna za dobro Rembrantovo svetlo.. Po meni ovo je osnova, a dosta tj doga ima u obradi i razradi, tj omekšavanju svetla, da bi se dobio pravi tonalitet kože lica, kao i pravu kontrast između osvetljenog i neosvetljenog dela lica. Mislim da je to ovde kod tvog autoportreta, glavni problem, jer si dobio ružan tonalitet lica, kakav ni jedan model ne bi poželeo. U svakom slučaju pozdravljam trud i pokušaj.

pre 1065 dana
  210  
@djole_u2 Djordje, ako sam ista radio onda je to "istrazivanje" . . . Ovo je moja reprezentacija Rembrantovog osvetljenja. Tokom mog istrazivanja (ucenja) nailazio sam na fotografe koji koriste od 1 pa do 4 izvora svetla da bi dobili Rembrantovo osvetljenje portreta. Ono sto meni licno smeta pogotovo kod onih sto izjave da koriste "samo jedan izvor svetlosti" jeste to sto kazu tako kao da je to apsolutno jednino sto koriste. A zaborave spomenuti da je taj jedan izvor svetlosti upakovan u veliki softbox koji se nalazi na stativu ili kranu dok se iza modela nalazi pozadina.
Pogledao sam Edd-ove slike, lepe su, lepa obrada, ali ono sto takodje vidim jeste da koristi veliki octabox koji je okacen iznad i crnu pozadinu iza modela. Ja takvu opremu nemam. Ja sam koristio obicnu baterijsku lampu koju sam drzao u jednoj ruci.
Dok sam "istrazivao" osvetljenja za portret, da bi bilo Rembrantovo osvetljenje bitno je da model ima vidljiv osvetljen trougao ispod oka na tamnijoj strani lica. Sve ostalo je dato fotografu na volju.
Voleo bi da cujem tvoje misljenje sta definise Rembrantovo osvetljenje. :-)
Pozdrav

pre 1066 dana
  7544  
Ufff Srđane, moraš dobro istražiti Rembrantovo svetlo, nije samo u pitanju smer....
Evo pogledaj kako to radi Edd...nisam za džabe njega izdvojio, zato što sam bio na njegovom predavanju i radi samo sa jednim izvorom svetla...
https://1x.com/member/eddcarlile
http://fkv.rs/forum/user/266-edd-carlile/

pre 1068 dana